В Пловдив са регистрирани три нови случаи на морбили, потвърди пред TrafficNews.bg началникът на Инфекциозна болница проф. Мариана Стойчева.  Първият случай, за който ви съобщихме бе двегодишното дете от Столипиново, което се е прибрало от Румъния заедно с родителите си и вече е изолирано.

Другият случай е на 7-месечно бебе. Заболели са и две млади жени на 20 и 23 години. 

„Не мога да кажа къде е първия случай и откъде са внесени, но не ни трябва румънска епидемия, ние си имаме вече случаи, които са възникнали в България. Никой от тези болни не е напускал пределите на страната, вирусът на морбили циркулира тук. Сигурно ще се стигне до епидемично покачване на заболеваемостта, но дали ще се стигне до епидемия, не мога да кажа, твърде вероятно е да се случи.”, заяви пред TrafficNews.bg проф. Стойчева. 

Личните лекари в града започнаха проверка на пациентите, които не са имунизирани срещу морбили.

Лекарите успокояват, че има достатъчно на брой ваксини, като в понеделник ще бъде доставено ново количество от препарата. Според първоначалната справка на личните лекари, всички деца са имунизирани с изключение на тези, чийто родители категорично са отказали това да бъде направено. Oфициалното лабораторно потвърждение за първия случай в страната се очаква в началото на новата седмица.