Главата на един от най-мощните цигански кланове, които въртят телефонни измами на територията на цяла България, е задържан при акция на пловдивската полиция. Зад решетките е Димитър Серафимов  по прякор Келеша от плевенското село Градище. Той и братовчед му Серафим са арестувани след измами на две възрастни жени в Пловдив. Това е един от най- сериозните удари, нанасяни срещу клана през последните години. 

Фамилията действа от години, а според запознати на седмица печалба варира между 20 и 30 хиляди лева.  Цялата рода на Келеша е в престъпния бизнес с телефонни измами.

Освен Димитър Серафимов в престъпната схема са  Иван Серафимов, Васил Серафимов – син на Келеша, жената на Румен Събев и други от фамилията Серафимови. Кланът бе обект на разследване на екип на Нова тв. 

Във връзка с измамите в Пловдив полицията издирва и двама от преките извършители - Галя Паскалева и Георги Господинов. Засега те се укриват. 

До успешния завършек на операцията се стига, след като едно от "мулетата", наето да прибере парите от поредната жертва, проявява съвест и когато наивната жена му предава 2000 лева, той отива и съобщава в полицията. Криминалистите поставят под наблюдение цялата верига и след няколко дни прибират Серафимов и компания. При обиските у тях са открити много румънски карти, пари, мобилни телефони. 

Георги Несторов от Главна дирекция Криминална полиция отчете спад на броя на телефонните измами и увеличаване на разкриваемостта. Пловдив е на първо място по брой на задържани телефонни измамници. Пловдивската полиция разкри за часове и най-крупната измама в страна, при която двама мошеници успяха да приберат 500 000 лева от възрастна жена от Първомай. Делото вече е в съда. 

"Важна е не само превенцията, но и тези които извършват измамите и ги организират да получат дълги и ефективни присъди. В това отношение Пловдив ими сериозни традиции и работата на полиция, прокуратура и съд може да служи за пример" заяви зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. Според него вече има трето поколение измамници, които предават опита си от поколение на поколение. Те са изключително интуитивни, следят ставащите събития в България и света и не пропускат да ги включат в сценариите си, които често се сменят. 

От началото на годината в Пловдив и областта са арестувани 17 телефонни измамници. 

TrafficNews.bg