Възпитаничка на училище „Патриарх Евтимий” е отличничката на матурите след седми клас в Пловдив. Момичето е постигнало общо 194 точки от максималните 200. Без нито една грешка, тийнейджърката се е справила с изпита по български език и литература.

По БЕЛ има още един ученик с максимален брой точки. Той е от Математическата гимназия и не се е явявал на външно оценяване, а оценката е служебна, поради невероятния му успех на националната олимпиада по български език и литература.

Шестима ученици пък са със 100 точки по математика и всички са възпитаници на Математическата.

За първи път тази година няма ученик с общо 200 точки или изпит без нито една грешка. За разлика от това 13 деца са с 0 точки и по двата предмета, т.е. не са написали нищо на работите си.

Прецедент тази година е фактът, че няма нито една анулирана работа, или с други думи – преписвачи.

Общо на двете външни оценявания са се явили 5166 по български език и литература и 5143 по математика.  Близо 250 деца не са се явили на изпита.

Учениците ще кандидатстват само с точки. Максималният бал е 500. Те се формират от утроен брой точки от едната матура плюс точките от втората. Към тях ще се прибави успехът от двата задължителни предмета.

Всички деца ще имат право да кандидатстват. Без значение дали са с общ брой точки 0 или въобще не са се явили на матура, те ще могат да се запишат в училище. Ако не кандидатства едно дете, то ще отпадне директно от училище.

Подаване на документите ще започне от 20 юни, като ще продължи 6 дни. Класиранията пък ще са готови на 3 юли.

И тази година прогнозите са, че тенденцията за най-желани училища се запазва. Традиционно това са Математическата гимназия и езиковите гимназии.