Няма виновен за смъртта на двегодишното дете, затиснато от шкаф за баня при инцидент в Алати. Жалбата на родителите на детето е неоснователна според решението на Районен съд Пловдив. В конкретния случай липсва наказателно отговорно лице и данни за други извършени престъпления срещу личността на починалия, както и за престъпни деяния или нарушения от страна на трети лица, имащи пряка връзка с настъпилата смърт на детето.

Инцидентът стана през месец август 2016 година. Майката посетила с детето строителния магазин Алати, за да закупи улуци за семейната им къща. Носейки рожбата си на ръце, жената се насочила към отдел „Строителство". В същия отдел между стелажите се намирала зона „Разпродажби". В тази зона били изложени преоценени стоки - мивки и шкафчета за баня, които не били здраво закрепени, а стояли свободностоящи на собствената си тежест. По едно време малчуганът бил пуснат от ръцете на майка си, която разглеждала изложените артикули. Момченцето се заиграло до преоценените стоки.

Хванало се с две ръце за ръба на мивката, повдигнало левия си крак и го опряло в долната част на шкафа. След това повдигнало и десния си крак и го поставило до левия. Така детето застанало с присвити колене, като краката му се опрели в долната част на шкафа. Същевременно се държало с ръце за ръба на мивката.

В този момент шкафът с монтираната върху него мивка политнал напред и паднал върху детето, което започнало да плаче. Майката веднага се насочила към него. Вдигнала шкафа и взела детето си на ръце.

Около тях се насъбрали хора, които сигнализира до спешен  телефон 112. На място пристигнал екип на Бърза помощ, който незабавно транспортирал детето до МБАЛ-Пловдив. Там то било прието и реанимирано, но починало.

Причината за смъртта се дължи на тежка травма на сърцето - разкъсване на сърдечната мускулатура и сърцето. Смъртта настъпила сравнително бързо и била практически неизбежна. Тя била пряко свързана с претърпяната от него травма на сърцето.

Според съдебния състав, от събраните в хода на разследването доказателства се установява, че нормативната уредба не съдържа задължение за строителните хипермаркети да обезопасяват по конкретен начин предлагана на клиентите стока. 

Конкретните артикули в сектор „Разпродажба“ са били така наредени, че да не представляват опасност за здравето на посетителите и персонала в нормални условия. Неподвижното незакрепяне на мивките е имало за цел даване на възможност на клиентите да ги огледат изцяло, като подредбата им с гръб една към друга и пренасяне на тежестта на мивката в задната част е осигурявало липсата на възможност за свободно падане без човешка намеса. Ето защо и съдът счита, че е безспорно установено, че никой от служителите в магазина не е нарушил задължение за обезопасяване на стоката в отдел „Разпродажба“, доколкото от една страна такова задължение не е вменявано на никого, а от друга страна от доказателствата по делото се установява, че е било предприето обезопасяване на стоката, така че същата да не бъде потенциално опасна без човешка намеса. Ето защо и съдът счита, че е верен изводът на прокурора за липсата на наказателно отговорно лице.

Дни след решението на магистратите, майката на малкия Ники излезе с гневен пост в Фейсбук.

„Ники загуби правото си да порасне, защото собствениците на магазини в България не са длъжни да излагат стоките си безопасно. Беше затиснат от незакрепено шкафче за баня, поставено в средата на магазин „Алати“, Пловдив.  За нас вече не е лична драма, за нас вече е кауза. Отказвам да живея със съгласието, че животът на децата ни е по–малко ценен от този на децата в другите Европейски държави или зад океана. 

И знаете ли защо? Защото в Българското законодателство няма нормативни документи, които да задължават търговците да представят стоките по определен начин.

Съдът прекрати делото! Къде другаде би се случило това?

Е, преди година и половина всички искахте да помагате, и много ни помогнахте, за да оцелеем.

Сега е моментът да закрещим!”

Десетки приятели и познати не семейството откликнаха на поста и го подкрепиха. Повечето от хората са на мнение, че трябва да си търси правата в Страсбург.

„Аз предлагам да осъдите страната в Страсбург заради неприравнените закони с европейският съюз и корупцията в съдебната система. Ако нещо някъде на публично място не е закрепено или сграда може да се срути, трябва да се сигнализира и огради с лента за да нямат достъп хората „

„Не се отказвайте в паметта на милото ви ангелче! Ако България не отсъди виновен, има Европейски съд!”

„Съд до дупка!!!”

Това са само част от коментарите на гневните пловдивчани.

Решението на пловдивския районен съд подлежи на обжалване.