Родители на деца от детско-юношески танцов състав „Тракийци“, към читалище „Пробуда“ в село Калековец, възроптаха срещу несправедливост, която според тях е упражнена от учителя по танци към техните деца.

Щастлива развръзка: Родители с извинение към учителя по танци, парите отиват за нови носии

В съботния ден, по стар обичай и традиция, децата излезли по къщите по случай Лазаровден. Група от над 10 деца между 10 и 14 години обикаляли селото и събрали 1300 лева и няколко кори с яйца.

След като инициативата приключила според родителите учителят съобщил на децата, че всички пари ще отидат за нови носии, а според родителите това е висша несправедливост и никой не ги е предупредил за такъв вид разходване на средствата. Други родители пък се разграничиха и коментираха, че най-добрия начин да бъдат похарчени парите е да отидат за нови носии за децата.

В сигнали до TrafficNews.bg обаче бяха отправени обвинения, че учителят е отнел неправомерно парите на децата. Според преподавателя това не отговаря на истината, тъй като парите са в читалището и никой няма да решава на своя глава как ще бъдат разходени. Той е категоричен, че събраните средства от децата ще бъдат вложени по начин, съгласуван с всички заинтересовани страни. 

„Събрали 1300 лева и няколко кори яйца, след което учителят, който им искал парите, взел и останалите неща както и всичките яйца. Казал им, че яйцата ще ги продаде и с всичките пари ще купи нови носии. Искам обяснение как така нови като те са нови носиите? Как така ще им вземе парите за "благотворителност" и всичките яйца. Децата от сутринта до късно вечер са обикаляли къща по къща да ги съберат. Всички ние родителите ще искаме да бъдат върнати парите на децата, тъй като те нямат никакво задължение да дават пари за каквото и да било без наше позволение и без да се съобщи на нас родителите, че ще има такава кауза, ако мога така да я нарека, тази подигравка с децата ни“, пише към редакцията Теодор Барев.

Друг родител – Елка Гюрева също подаде сигнал, че учителят по танци е взел парите на децата, които събирали през съботния ден. Тя обаче подаде съвсем различна информация по отношение на „новостта“ на носиите. Жената сподели, че още тя е играла с тези носии навремето.

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с учителят Йордан Костов, който категорично отрече всички обвинения.

„Не съм взел нито стотинка от децата, парите са в читалището. След целодневното обикаляне децата дойдоха и изсипаха всичко в читалището, където преброихме събраното. Никое дете не е пожелало пари за себе си, нямам представа откъде-накъде и кои родители споделят такива неща. Аз считам, че е много добра инициатива с парите да бъдат закупени носии, тъй като костюмите са стари и самите деца коментират, че целите са на дупки.

Какво обаче ще се закупи с парите ще бъде решено от всички заедно – родители и читалище. През тази седмица ще свикам родителска среща, на която ще обсъдим как да се разходят събраните пари.

Яйцата ще продадем, тъй като няма какво да правим такова голямо количество – ще се развалят. Не виждам нищо странно в това“, коментира учителят.

Очаква се до края на седмицата учителят да покани родителите в съвместна среща с ръководството на читалището и да бъде взето решение как да бъдат използвани парите.