Щастлива развръзка има по случая с негодуващите родители на деца от детско-юношески танцов състав „Тракийци“, към читалище „Пробуда“ в село Калековец. Те поднесоха извинения на преподавателя и се съгласиха, че най-добрият начин за разходване на парите е за нови носии на децата.

Припомняме, че двама души, представящи се за родители на децата от школата - Елка Гюрева и Теодор Барев, изпратиха сигнали по отношение на разходването на събраните средства по време на шествието, а екипът ни се свърза с учителя Йордан Костов, който отрече да има проблем и обеща да свика извънредна родителска среща. 

Такава се е състояла още вчера и на нея станало ясно, че преподавателят е предупредил, че парите ще бъдат използвани за нов гардероб. Барев и Гюрева признават, че явно само те не са били уведомени, като и двамата изказаха извинение на учителя. След изчистване на случая се оказва, че Барев е роднина на едно от децата от танцовия състав, чиято майка пък е г-жа Гюрева. 

Припомняме, че в съботния ден, по стар обичай и традиция, децата излезли по къщите по случай Лазаровден. Група от над 10 деца между 10 и 14 години обикаляли селото и събрали 1300 лева и няколко кори с яйца.

След като инициативата приключила учителят съобщил на децата, че всички пари ще отидат за нови носии, а според подалите сигнали това е висша несправедливост и никой не ги е предупредил за такъв вид разходване на средствата. Други родители пък се разграничиха и коментираха, че най-добрият начин да бъдат похарчени парите е да отидат за нови носии за децата.

Още в деня след Лазаровден репортер на TrafficNews.bg се свърза с учителят Йордан Костов, който категорично отрече всички обвинения.

„Не съм взел нито стотинка от децата, парите са в читалището. След целодневното обикаляне децата дойдоха и изсипаха всичко в читалището, където преброихме събраното. Никое дете не е пожелало пари за себе си, нямам представа откъде-накъде и кои родители споделят такива неща. Аз считам, че е много добра инициатива с парите да бъдат закупени носии, тъй като костюмите са стари и самите деца коментират, че целите са на дупки", коментира Костов по отношение на първоначалното напрежение. 

Учителят напълно защитава думите си и експедитивно разрешава всички недоразумения. Преподавателят потвърди за TrafficNews.bg, че действително е получил извинения от двамата. 

Очаква се децата от "Тракийци" скоро да играят с чисто нови носии и да продължават да опазват културно-историческото наследство, поддържайки българските традиции и обичаи.