5 домашни кучета са натровени по празницитев квартал Кършияка, сигнализираха потърпевши читатели на ТNS.bg. Един от тях е пловдивчанинът Румен и 9-месечното му питбулче Хера. На 25 следобед  кучето получава схващана на задните крачета.

Стопанинът я води на ветеринар, според който това са първи признаци на епилепсия. След прегледа Хера била по-добре и собственикът я прибира. След два часа обаче започва силен гърч и отново отиват в дежурния кабинет на клиниката в Кършияка. Тогава обаче ветеринарните лекари са били безсилни. След 30 минутна реанимация и три инжекции епинифрин, кученцето така и не се свестява. Хера остава в залата, където докторът й взима проба за отрова и други токсини.

Днес Румен е уведомен, че не от епилепсия е починала любимката му, а от силна отрова, чиито признаци на отравяне са като симптомите на епилептичен гърч. Токсинът се казва Ланат и трудно се открива. Собственикът е категоричен, че не е забелязал Хера да яде странни неща докато са се разхождали, тъй като е държи изкъсо на повод. Единствено на кучешката площадка тя свободно тича с други питомни кучета. 

„Тя е изключително любвеобилно куче, дори направо лигава. Никога не е проявявала агресия. Винаги е с повод”, коментира Румен пред репортер на TNS.bg

Той е научил, че навръх Коледа още едно куче бива отровено отново в квартала и отново на същата кучешка площадка- тази в парка зад зала Строител. Жертва е голдън ретривърът Бари на две годинки и половина. Историята е същата и отново с фатален край за собствениците.

Ланата е изключително отровно вещество. Използва се в селското стопанство против вредители. Продава се в аптеки, но само срещу разрешително. Силно токсично е и може да убие и човек. Ако не се вземе мерки при отравяне до 30 минути краят ще е фатален.

Днес Румен и собствениците на Бари са решили да внесат жалба в полицията. Те остават учудени когато посещават  3-то районно. Там е още една собственичка на куче, която познават от квартала. Оказва се че и нейният любимец-9 месечния Браян,порода хъски, също е отровено със същата отрова, но в площадката преди моста на Герджика.

От полицията им съобщават, че само за последната седмица, тази около празниците, са получило още 5 сигнала за отровени домашни кучета. Там са започнали разследване срещу неизвестен извършител.

Собствениците на починалите любимци призовават всички стопани да внимават.  Те призовават и хората с деца също да наблюдават малчуганите, тъй като отровата може да покоси и човек.

Още новини ТУК

TNS.bg