За поредната абсурдна ситуация по време на задръстване на магистрала "Тракия", причинено от катастрофи, сигнализира читателка на Trafficnews.bg.

Докато всички попаднали в неприятната обстановка трябвало да овладеят нервите си и да чакат на опашката, стотиците нарушители спокойно си джиткали през аварийната лента и създавали предпоставка за още катастрофи.

Възмутително в случая е и това, че липсвали и органите на реда, които да налагат санкции на заснетите в нарушение джигити. 

Припомняме, че след трите катастрофи в сряда, магистрала "Тракия" бе в колапс. Автомобил горя на 330-ия км в посока София, а пушеци се издигаха високо над пътя. На 10 км от горящия автомобил, но в посока Бургас пък, имаше обърнат камион.

Магистрала Тракия около 330-ия км е в колапс! Автомобил гори, а камион е по таван СНИМКИ+ВИДЕОДвижението е затруднено, на мястото вече има полиция

Динко в действие! Възстановява движението след мелетата на магистрала Тракия СНИМКИТрите пътни инцидента днес провокираха ловеца на бежанци

"Чудя се само, ако трябва да се спасяват човешки животи, по кое трасе ще се движат линейката и пожарната? Питам се и дали, ако изпратя заснетите кадри на вътрешния министър, нарушителите ще имат ли поне актове?" - пише в недоумение нашата читателка. 

От МВР припомнят:

Аварийната лента на аутобаните се използва за движение единствено от автомобилите със специален режим на движение – линейки, пожарни и колите на полицията, за да могат по-бързо да си проправят път в случай на инцидент. Ползването й от други коли, както и спирането без основателна причина, е абсолютно недопустимо.

Припомняме, че депутатите от транспортната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвежда глоба от 1000 лв. и взимане на книжката за три месеца за шофиране в аварийната лента. 

Впрочем номерата на повечето автомобили, спокойно джиткащи през аварийната, се виждат доста добре.

Допълваме още, че автомобилите със специален режим на движение са с ПРЕДИМСТВО на пътя! При приближаване на автомобил със специален режим на движение водачите на останалите ППС са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятствено преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства. Забранено е на водачите на други пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили.

Ето и голяма част от нарушителите, заснети от нашата читателка: