Празнино започна днешният Гергьовден в Пловдив. Музика проехтя край брега на река Марица рано тази сутрин, а пищно облечени пловдивчани се отдадоха на танци. 6 май е празник и за турците, и за ромите в България. Едните отбелязват Чичек Байрам, а другите – Едерлези, но въпреки различните имена на празника ритуалът е почти сходен.

Деца, които още не са навършили 1 година, се крадат и после се откупуват. Едно от местата в Пловдив, където родителите си връщат наследниците, е край брега на река Марица. Именно там тази сутрин се събраха жители на Аджисан махала, за да отбележат празника, съобщи репортер на TrafficNews.bg.

Сред "откраднатите" деца бяха Нейрюс Рашидова и Ремзие. Двете са братовчедки на по два месеца и половина, родени през 15 дни. Снощи били "откраднати" от младо момче, техен роднина, а днес бяха върнати на родителите им. Те път ги откупиха с агне и други дарове - както повелява традицията. Ритуалът се прави за здраве и късмет на новородените. За "крадец" обикновено се избира неженено момче или момиче, което е близко до семейството. 

Празникът в Пловдив, за който хората се готвят повече от две седмици, ще продължи цял ден и цяла нощ. Трапезите вече са подредени, а агнетата са във фурните.