До края на годината започва  изграждането на новия мост над река Марица, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Разрешителното  за отчуждаване на имота под моста вече е внесено и надеждите са до лятото той да бъде придобит.

"Така вече може да се приеме проектът на съоръжението, а след това да се пристъпи към разрешително за строеж. Надяваме се до края на годината да започне строителството, защото проектът е приоритетен за общината", допълни кметът Тотев.

На практика с новия мост от Смирненски до Кършияка ще се стига за минути и ще бъде най-дългият мост в града. Кръстовищата с „Марица – Юг” и бул. „България” ще бъдат изградени като кръгови. В идейния проект е записано на моста да има по две платна в посока, тротоари, както и велоалея. Той ще минава покрай стадион Марица.

След изграждането му ще се премине към втори етап, а именно изграждане на още три километрова отсечка - от булевард „България”, покрай Окръжна болница до Голямоконарско шосе. Така от магистрала "Тракия" ще може да се стига до районите „Западен” и „Южен”, без да се налага преминаване през централната градска част.

По предварителни данни новото съоръжение ще струва около 25 милиона лева.