На 31 декември 2015 година в сметката на фирма „Делаже“ ООД, която само преди няколко месеца е носела звучното име „Пухи Трейд“ постъпват 403 000 евро. Дружеството е собственост на 25-годишния барман от „Бизар“ Анатолий Хунев.  Няколко дни по-рано 486 000 лева влизат в сметката на друга пловдивска фирма  - „С.С 911“ . Тя е собственост на студента по физика от ПУ Стефан Стефанов. Двете суми са преведени от компанията „Panasonic France“ в „Инвест банк“.  „Пухи Трейд“ и „СС 911“ нямат търговска дейност, нито отношения с френската компания.  Възможно ли е от компанията да са решили да направят подарък за Коледа на двамата младежи?

Ако Анатолий и Стефан са вярвали в Дядо Коледа, то е настъпил момента, в който очевидно трябва да спрат да го правят. Защото заради неочакваните „подаръци“ двамата се озоваха в ареста. Другата причина вероятно е сляпото доверие, което са имали в своя приятел и ментор Александър Александров. 35-годишният мъж преди години неколкократно се е опитал да преметне данъчните, но в крайна сметка е бил осъден.

Тримата мъже днес застанаха пред Пловдивския Окръжен съд,  той като срещу тях са повдигнати обвинения за пране на пари.  Те са част от престъпната схема, разбита при мащабната операция на прокуратура, полиция и ДАНС. Вчера бяха огласени данни, според които чрез колосална измама са изтеглени големи суми от сметки на 10 дружества в 6 европейски държави, които са преведени на дружества, учредени в Пловдив. Над 2 милиона евро са били изтеглени от октомври до декември, а други 5 милиона евро са били запорирани в различни банки в България.

Адвокатите на тримата задържани се опитаха да омаловажат участието им в престъпната мрежа, като наблегнаха на факта, че парите не са били изтеглени. Адвокатът на Хунев - Андрей Мандов определи Анатолий и Стефан като „жертви на схемата“ и ги нарече „мулета“.

Двамата са предоставили фирмите си на Александров, който им обяснил, че ще използва сметките им за получаване на различни суми. Преди да отстъпи фирмата си, Стефанов държал бар „Маскарад“ в Пловдив. Самият Хунев разбрал, че има половин милион евро в сметката си, едва когато са го отвели на разпит в ДАНС. „Тези момчета нямат нито инетелктуалния потенциал, нито знанията, за да осъществят тази схема“, заяви Мандов.  

Съдия Печилкова обаче остави и тримата в ареста, като се мотивира, че всеки от тях е бил наясно с незаконната дейност, тъй като няма как някой да получава пари, без да извършва някаква търговска или друга дейност.

В ареста са още трима души от схемата. Задържани са Станко Илиев, чиято съпруга е служител в НАП, Делян Драганов и Стефан Даскалов. Полицията продължава да издирва пловдивчанина Георги Георгиев, по-известен в Кючук Париж като Жоро Жабата.  

Александров е родом от Павликени, но се подвизава от години в Пловдив. Женен е, има две деца. Фейсбук- патриот,  националист, русофил и противник на ДПС. Харесва лъскави и бели костюми.  

Стефан Стефанов е студент по физика в Пловдивския университет. Живее в Марково, бащата на приятелката му е полицай. Също фейсбук – патриот.

Анатолий Хунев  е родом от Мадан,  бил студент в ПУ, работи като барман. Обича фитнеса и нощния живот.

Кои са останалите арестувани от измамната схема четете ТУК! 

TNS.bg