Извънредни мащабни мерки за опазване на обществения ред и превенция на пътни инциденти ще бъдат предприети от органите ма МВР-Пловдив през настоящите празнични дни.

Целият наличен човешки ресурс, всички служби – от постовия полицай до началника – ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата, съобщиха по време на днешния брифинг от полицията в Пловдив.

Пътният контрол ще бъде изключително затегнат. Всички камери, както и новата мобилна модерна камера ще дебнат за нарушители на пътя. Ще има засилен контрол по скоростните отсечки на територията на града, както и по входно-изходните артерии, пътят Пловдив-Асеновград и магистрала „Тракия“.

Спец силите на „Сигма“ ще бъдат разположени по най-натоварените и уязвими отсечки.

Униформените ще следят за превишаване на скоростта, за употреба на алкохол, дрога, отнемане на предимството, неправилно изпреварване и т.н. Така се надяват да пресекат основните причини за възникване на пътно-транспортни произшествия.

От днес /5.04/ до 9.04 е забранено преминаването на камиони над 12 тона в централните градски части.

По отношение на нарушителите от МВР предупредиха, че ще бъдат безкомпромисни.

Ето и препоръките на МВР за безопасни празници: 

  • Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
  • Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
  • Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
  • Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
  • Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.