За по-малко от денонощие стойността на биткойн се понижи с над 10%, достигайки невиждано от два месеца дъно. Смята се, че този рязък спад е свързан с докладите на Wall Street Journal, които разкриха, че компанията на милиардера SpaceX е разкрила продажбата на биткойн в размер на $373 милиона.

Компанията за космически технологии на Илон Мъск е продала всичките си биткойни като вече се е освободила от крипто активите си и това моментално срина цената на най-известната криптовалута според The Wall Street Journal.

В него подробно се описват натрупаните разходи на компанията, възлизащи на около $5.4 милиарда в рамките на две години, които обхващат такива, свързани с придобиването на имоти и оборудване, както и за научноизследователска и развойна дейност.

Този ход идва, след като Мъск, който е главен изпълнителен директор на SpaceX, публично разкри през 2021 г., че фирмата е инвестирала в биткойн. Това съобщение дойде малко след като Tesla и друга компания, съоснована от него, разкри своя план за закупуване на криптовалута на стойност 1,5 милиарда долара.

В отчета си за приходите за второто тримесечие на 2023 г. Teslа посочи, че е запазила само $184 милиона от притежаваните от нея биткойн токени, след като през второто тримесечие на 2022 г. е продала над 75% от първоначалната си инвестиция в размер на $1.5 милиарда.

Участието на Мъск в крипто пространството и неговото одобрение на различни токени, включително Dogecoin DOGE/USD, оказаха значително влияние върху пазарните им стойности.

Той дори временно промени логото на Twitter, за да представи емблематичния DOGE Shiba Inu. След придобиването на Twitter през октомври 2022 г., който по-късно преименува на „X”, Мъск намекна за възможността за изграждане на цялостна финансова екосистема на платформата.

Малко след резкия спад на криптовалутата, тя почти успя да се възстанови до $27,000, а към момента на писане на материала BTC се търгува за $26,500, показват данни на платформата coindesk.