Как да разберем имаме ли вирус в мобилния телефон, който позволява цялата ни информация да бъде контролирана от хакер?

 Както е известно, заразяването лесно може да стане чрез свалянето на мобилни приложения. Дори да го правим от проверени места като Гугъл маркет, например, пак има риск да да се натъкнем на злонамерени програми. За това предупреждава пред TrafficNews експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

 „Макар че Гугъл следва много сериозни политики, за да не допуска измами, само през миналата година бяха изтрити 18 фалшиви апликации от техния магазин. Половина бяха представени като антивирусни програми. Но всъщност бяха вируси. Инсталирайки на телефона си такова приложение, ти сам даваш възможност на хакера да контролира телефона ти, да подслушва разговорите, да чете есемесите ти”, обяснява Тулев. 

 По думите му, сред фрапиращите случаи е бил този с апликацията Update the WhatsApp Messenger, която е имала над милион сваляния. От Гугъл са доказали, че тя няма нищо общо с WhatsApp, а измамно е дублирала облика на комуникационното приложение, което има над милиард потребители.

 В момента, в който инсталираш Update the WhatsApp Мessenger на телефона си, то иска въвеждането на твоя телефонен номер и паролата за WhatsApp и така хакерът започва да контролира цялата ти комуникация.

 „Трябва много да внимаваме откъде сваляме приложения. Но за съжаление, дори да ги свалим от официлни места като Гугъл маркет, пак може да станем жертва на атака”, казва Тулев.

 Има опити да се фалшифицират и най-популярните у нас приложения Messenger и Viber. Ако потребителите получат предложение да ги свалят от сайт, който не е на Гугъл, трябва да имат предвид, че става дума за измама.

 Друго предупреждение на специалиста по киберсигурност е да не давате физически телефона си на непознати, дори и за малко.

 Защото точно една минута е нужна за инсталирането на Spyware  - малка програма, която дава възможност да се контролира телефона ви от разстояние – да се подслушват разговори, да се четат есемеси, да се локализира местоположение, дори да се включват камерата и микрофонът без изобщо да разберете.

Единствената индикация, че имате подобно вирусче, е, че батерията на телефона започва да пада много бързо – ако до вчера е издържала 12 часа, а днес още след 4-5 часа е на червено и това се повтаря всеки ден –  може да е знак, че „шпионинът” е в GSM-а ви.

 Друга индикация е  завишеният интернет трафик. В настройките на всеки телефон може да се провери колко е генерираният трафик през мобилната и wi- fi мрежата, като за всяко приложение има конкретни цифри. Ако видим приложение, което не познаваме, но пък то прави голям трафик, това може да е индикация за Spyware.

Обикновено тези приложения наподобяват системната иконка на андроид, казва още Тулев.

 Той предупреждава и за друга хакерска атака, която върви в момента – подобно на „фишинга” с изпращането на фалшиви имейли, които ни приканват да кликнем „тук”, за да ни препратят към контролирания от хакер сайт, но  с есемеси с подобно съдържание.

Нарича се SMiShing /SMS фишинг/. Съдържанието може да бъде нещо подобно: „потвърждаваме, че сте се регистрирали за нашата услуга. Ще ви бъде таксувана по 2 долара на ден, освен ако не анулирате поръчката си”.

 Много потребители, притеснени, че може да им удържат някакви суми, кликват на посочения в съобщението уебсайт. След това може да бъдат поканени да изтеглят програма, която всъщност е троянски кон и ще превърне компютъра им в зомби.

 Не е проблем есемесът да бъде изпратен от номер, който познавате, дори от вашия собствен. Тази техника се нарича Spoofing – тя дава възможност на хакера да изпраща смс-и от номера на телефони не само на ваши близки, но и на различни институции, които целят да заблудят хората и да ги принудят да направят следващите стъпки към мрежата на хакера, предупреждава още Любомир Тулев.