Хибриди и електрически автомобили завладяха тазгодишния Международен автомобилен салон в София, който бе открит днес. До 20 октомври в „Интер Експо център” 75 фирми представят 60 марки на 12 000 кв. м площ.

Росен Плевнелиев бе сред посетителите на изложението

На изложението няма уважаваща себе си марка, която да не показва, че през последната година е разработила модели, щадящи околната среда.

Впечатляващ е броят на автомобилите с алтернативно задвижване – 13 електрически, 5 plug-in хибрида, 17 меки хибрида и 4 с двигатели на метан.

Освен че са екологични, хибридите са и икономични, затова все повече купувачи ги предпочитат, твърдят изложителите.

Атрактивни момичета привличат посетителите към щандовете

„От 2021 г. всеки наш модел ще разполага и с хибридна версия”, обясниха от щанда на „Форд”. Компанията разработва и лекотоварен автомобил с дизелов двигател с вътрешно  горене плюс ток. Предстои той да бъде представен и в България.

Най-напредналите пък са изкарали и изцяло електрически модели.

На тях принадлежи бъдещето, но трябва да се изгради инфраструктурата – зарядни станции. Друг проблем са тежките батерии, като мозъчните тръстове на компаниите работят за тяхното олекотяване.

В София за пръв път е показан изцяло електрическият Audi e-tron, който има максималната мощност 408 к. с. и пробег с едно зареждане от над 400 км.

БМВ не остава назад и представя електрическата спортна версия i3S.

Посетителите ще могат да видят и първия електрически Opel Corsa, който направи във Франкфурт своя световен дебют.

Един от най-награждаваните автомобили в историята - Jaguar I-Pace, който е първият електрически модел в историята на компанията, също е в София.

Volvo засега се представя само с хибриди, но от огромен надпис над изложбената площ става ясно, че от 2020 г. също ще има изцяло е-версия.

 Друг акцент на изложението е, че автомобилите стават по-умни от смартфона. „Кажете на колата си: „Хей, Мерцедес” - и тя ще ви изслуша, ще ви отговори с приятен женски глас и дори ще ви каже дали ви е нужен чадър”, обясни продуктовият мениджър Иван Симеонов.

 Прeмиeритe зa Бългaрия на автосалона ca 16, кaтo дocтa oт тях дeбютирaхa зa първи път в cвeта прeди пo-мaлкo oт мeceц във Фрaнкфурт. Имa и eднa cвeтoвнa прeмиeрa – това е нoвият Nissаn Jukе, кoйтo дo тoзи мoмeнт нe e прeдcтaвян нa другo aвтoмoбилнo излoжeниe.

 Тазгодишният автосалон в София ще се запомни и с дебюта на доскоро непознати за България марки - италианската DR, испанската Cupra, индийската Mahindra и китайската Ora.

 Гвоздеят обаче е "Ролс-Ройс", който за първи път има щанд у нас. Луксозната марка прави своя дебют в България с впечатляващия си SUV Culinnan. Това е най-скъпият модел в този клас, като базовата му цена е 250 000 евро. Но нито един клиент не се ограничава само с нея, а добавя всевъзможни екстри, които увеличават и цената.

 

 Моделът на Ролс-Ройс е най-скъпият на изложението

 

 

Транспортният министър Росен Желязков откри автосалона