Най-известната криптовалута Биткойн достигна до най-ниската си стойност за последната година и половина. Криптовалутата падна под 25 хил. долара, на фона на притесненията за инфлацията след последните данни за САЩ от петък, по данни на Coindesk.

Биткойнът отбелязва понижение от почти дванадесет поредни седмици, падайки от 49 000 долара през март 2022 г. до под 25 000 долара днес сутринта. Това е най-ниското ниво от месец декември 2020 година. Криптовалутата показа някои признаци, че е достигнала дъно в средата на май, но тревожните данни за инфлацията в САЩ, публикувани миналата седмица, не задълбочиха спадащите настроения.

Свободното падане на криптовалутите продължава! Биткойн и Етериум удариха ново дъноСлед като Биткойн проби границата от $30,000 е възможно да падне до $21,000, преди да се повиши

Индексът на потребителските цени (CPI), най-широко проследяваният еталон за инфлацията, се повиши с 8,6% на годишна база през май, надминавайки очакванията, че ще спадне до 8,2% от априлските 8,3%.

Такива данни допринесоха за спада и на азиатските пазари в понеделник.

Според ценовите графики биткойнът имаше силна подкрепа на границата от 29 000 долара, но падането под това ниво сега означава, че криптовалутата може да падне още повече, достигайки до най-ниското си ниво от 2017 г. насам - близо 20 000 долара.

Показанията на индекса на относителната сила (RSI) – инструмент, използван от търговците за изчисляване на величината на движението на цената на актива – паднаха под 30, което предполага, че може пък и да има обрат, тъй като краткосрочните купувачи реагират на техническите данни.

Пониженията на Биткойна рефлектираха и на по-широкия криптопазар. Цената на етера спадна с до 12% спрямо най-ниското си равнище от февруари 2021 г. Тази на аваланш изтри 15%, на солана 14%, а на доуджкойна до 11%.

На фона на постонно понижаващите се стойности, криптопазарът се изправя пред една от най-големите си кризи, а прогнозите на специалисти и анализатори за по-ниските цени на биткойна от типа на около 15 хил. долара допълнително засилват страха в сектора.