Водещата криптовалута Биткойн продължава да пада и през последните два месеца затваря няколко последователни седмици на червено. Това се очаква да се случи отново и тази седмица след огромния спад последното денонощие, като криптовалутата се срина до $28,000.

Предишната седмица Биткойн затвори седма поредна седмична със спад, което е за първи път в историята и въпреки че инвеститорите се надяваха, че това ще завърши с обрат, сега цифровият актив отбелязва още една седмица светейки в червено. 

Това e първият път, когато Биткойн вижда осем последователни червени седмични затваряния, което предизвиква голяма паника сред крипто инвеститорите.

Обикновено, когато голям дигитален актив, като Биткойн, затвори няколко седмици на червено, това сочи към масивен мечи пазар на хоризонта. Сега може спокойно да се предположи, че крипто пазарът успешно влезе в меча фаза. Това е причината за ниската и отрицателна инерция сред инвеститорите през последните няколко месеца. След като Биткойн затвори толкова много седмици на червено, се очаква положението да се влоши.
Едно нещо, което е консистентно, когато Биткойн затвори няколко седмици на червено, е низходящият тренд, който обикновено следва. Въпреки че има хора, които виждат това като подходящо време за натрупване, огромните разпродажби, предизвикани от тези червени затваряния, в крайна сметка надделява. Последователните отрицателни седмични затваряния станаха известни като неизбежна част от присъствието на мечи пазар.

Крипто борсите никога не са виждали подобно нещо до момента и би било естествено да се търси исторически контекст, когато се случи нещо тревожно, но без отправна точка, няма начин да се каже накъде може да отиде пазарът оттук нататък.

Миналата година Биткойн записа осем поредни седмици на зелено. Това, което последва тогава, бяха множество бичи импулси, които тласнаха цената на цифровия актив до най-високата си стойност за всички времена от $69,000.

Ако се вземе това и се съпостави с настоящите пазарни условия, с осемте последователни червени затваряния, цифровият актив вероятно ще има множество спадове, които вероятно ще го върнат обратно около $21,000, смятат експертите.

Стойността на втората по капитализация криптовалута Етериум също продължава да се срива, като цената и падна падна под $1,800. Обменният ѝ курс се понижи с 10% през изминалия ден, актуализирайки минималната си цена от юли 2021 г. на $1 790. Сутринта на 26 май Етериум се колебаеше около $1 900, но през деня монетата показа рязък спад. Две седмици по-рано, на 12 май, стойността й падна на $1 800, но бързо се възстанови до $2 000 още на следващия ден.

Капитализацията на най-големия алткойн се срина до $220 милиарда с дневен обем на търговия от $16,1 милиарда и пазарен дял от 17,35%, според CoinGecko. Активът се търгува с 62,8% под историческия си връх от $4 800, който беше отчетен през ноември 2021 г.

Причината за тази корекция на Ethereum е, че сутринта на 25 май тестовият блокчейн, наречен Beacon Chain, претърпя внезапна реорганизация от 7 блока, според Beacon Scan и блоковете, които вече са вградени във веригата, се заменениха с други.

Според експертите, след като Биткойн проби границата от $30,000 е възможно да се очаква да падне до $21,000, преди да се повиши.

Подобна е и прогнозата за алткойните, които се очаква да паднат с още 40% до 50% през следващите няколко дни. Според анализаторите цените на крипто активите отново ще се върнат обратно, след като достигнат това дъно.