Samsung анонсира нова камера за мобилни телефони с по-висока разделителна способност от сравними на пазара. ISOCELL Bright GW1 е 64-мегапикселов сензор, който използва същите пиксели с размери от 0.8μm като сегашния 48-мегапикселов компонент на Samsung, което означава, че новата камера ще успява да улавя повече светлина.

Брайт GW1 ще произвежда 16-мегапикселови изображения, като обединява четири пиксела в едно, както съществуващите 48-мегапикселови сензори произвеждат 12-мегапикселови снимки по подразбиране. Новият сензор на Samsung също ще може да декриптира цветния филтър за 64-мегапикселови снимки с пълна резолюция с добра светлина. 48-мегапикселовият сензор на Sony IMX586 има подобна възможност, но Samsung засега няма. Корейската компания обяви и актуализирана 48-мегапикселова камера, която предлага същата функция.

48-мегапикселовите камери вече са често срещана екстра в телефоните на Samsung, Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi. Засега обаче подобна 64-мегапикселова камера не се използва.

Samsung обяви, че ще започне масово производство на компонента през втората половина на 2019. Вероятно първите 64-мегапикселови устройства ще бъдат поставени в Galaxy Note 10, който се очаква да излезе на пазара през есента на 2019 година.