Не се среща всеки ден да видите по улиците на САЩ лимузина на съветски президент. Но ето, че ако се разхождате в Ню Джърси очите ви могат да се изнедат от гледката на бившата лимузина на последния президент на СССР Михаил Горбачов. Автомобилът от снимките тук е ZiL 41045 1985 и в момента се продава на онлайн търг.

До края на търга остават три дни, а в момента на писане на тези редове най-високата оферта за соц лимузината е точно 50 000 долара. Но се очаква цената да скочи драстично в последните часове от аукциона, пишат от dizzyriders.

ZiL-ът е бил част от автопарка на Горбачов, но след неговото управление е останал в гаража на президенството на Руската федерация още дълги години. Не се знае точно кога лимузината е продадена на частен собственик, но последният й притежател я купува през 2014 г.

Конкретният ZiL 41045 няма бронировка и стъклата му се свалят. Бронирата версия на модела е ZiL 41052, като само бронировката, включваща 4-сантиметвори неотваряеми стъкла, е 2,2 тона, а цялата лимузина тежи 5,5 тона. До повявата на ZiL 41052 Горбачов се вози в неброниран автомобил.

От ZiL 41045 са направени само 43 броя в периода 1983-1985 г., а този тук е от последната година на производство. Лимузината от кортежа на Михаил Горбачов е изминала 53 000 км. Двигателят е 7,7-литров V8 карбуратор с около 300 к.с., съчетан с 3-степенна автоматична скоростна кутия. Задвижването е на задните колела.

Отвътре съветската лимузина, създадена за висшия елит на СССР, е с климатик, регулируеми задни кресла, радиосистема Radiotehnika, стерео аудио система с касетофон Vilma и електрическа стъклена преграда. Колата е с огириналния си черен екстериор, зад който са скрити сирени, мегафон и сигнални светлини, които работят.