Комисията за финансов надзор одобри по-високи вноски на застрахователите, предлагащи застраховка "Гражданска отговорност". 

Както TrafficNews съобщи, брокерите очакваха повишение на задължителната застраховка след Нова година, на фона на спада на цените в последните месеци и нарастващата инфлация в страната. През миналия месец Комисията за финансов надзор предложи покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти и превеждат в два фонда, управлявани от КФН - Фонда за незастраховани МПС" и "Обезпечителен фонд".

По предложение на Съвета на Гаранционния фонд, КФН определи вноската на застрахователите, предлагащи у нас застраховка "Гражданска отговорност" към Фонда за незастраховани моторни превозни средства да стане 12.50 лв. за всяко застраховано МПС.

Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз не се променя и остава 0.15 лв. за всяко място, без това на водача.

Вноската към Обезпечителния фонд става 3.50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност", посочиха от КФН.

Така общата вноска към Гаранционния фонд на всяко едно МПС застраховано по "Гражданска отговорност" вече ще бъде 16 лв., които се разпределят в двата въпросни фонда.

Конкуренцията на пазара свали цените на застраховка "Гражданска отговорност"Полицата е поевтиняла средно с между 40 и 60 лева за година

Първият фонд изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка "Гражданска отговорност". В момента вноската е 10.50 лв., а увеличението ще е с 2 лева до 12.50. Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица "Гражданска отговорност", е "Обезпечителният". Този фонд изплаща обезщетения на пострадали при пътна злополука, ако колата, която ги е блъснала, е застрахована, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). Там вноската става 3,50 лв.

С поскъпването на полицата, е верояно все повече изрядни шофьори да изразят негодувание и да форсират желанието си за въвеждане на системата "бонус-малус". С нея трябва да стане възможно приемането на пълна индивидуална оценка на собствениците и персонални цени по задължителната полица.

Наредбата за системата „бонус-малус“ по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ първоначално трябваше да бъде готова до края на юни, а после до края на годината, но по всичко изглежда, че отново ще се отложи напред във времето.

Системата „бонус-малус“ предвижда водачите с повече нарушения да плащат по-високи цени на „Гражданска отговорност“, а изрядните – да получават отстъпки.