Задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” е поевтиняла средно с между 40 и 60 лева спрямо предходната година, споделиха брокери пред TrafficNews. Спадът е най-вече през последните 5-6 месеца и се дължи на навлизането на нови дружества на пазара, които създават и по-голяма конкуренция между отделните компании.

Експертите обаче предупреждават, че е възможно и поскъпване на цените на фона на бързо растящата годишна инфлация. Решенията на компаниите за застраховане често се спускат в последния момент и цените буквално се сменят от днес за утре, коментират още от бранша.

Ниските цени на застраховката в момента изкушават шофьорите да се възползват от предварително сключване на договор още преди наближаването на крайния срок на изтичане. Брокерите могат да подготвят полицата до 1 месец преди изтичането на старата застраховка и вече не са малко заявките от шофьори, чиито автомобили са застраховани до края на текущата година.

Макар факторите, който определят крайната сума да са няколко, намалението в момента е факт при почти всички фирми.

Бърза проверка в онлайн калкулаторите показва, че средната сума, която трябва да приготвим за застраховка гражданска отговорност е между 200-400 лева в зависимост от стажа на шофьора, видът на колата, населеното място и избраната компания. Отделните фирми вземат предвид също и мощността на колата, дали автомобилът е личен или служебен и дори дали е ляв или десен волан.

Например бърза справка за автомобил с пловдивска регистрация на шофьор с над 10 години стаж, каращ 15-годишен дизелов автомобил с двигател под 2 литра и до 150 конски излиза между 230 и 340 лева ако се плати наведнъж. При разсрочване на 4 равни месечни вноски сумата се оскъпява с между 10 и 40 лева, което е около 5% зависимост от застрахователната компания, която сме избрали. Масово обаче шофьорите предпочитат да си плащат на вноски, споделиха също брокерите.

Едно от основните неща, които определят цената на застраховката е възрастта на шофьора и историята на нарушенията за последните пет години.

Тъй като младите водачи, по-често причиняват инциденти и карат по-мощни коли, това са и два от основните фактори за определяне на цената на застраховката, споделят брокерите.

Пълна индивидуална оценка на собствениците и персонални цени по задължителната полица трябваше да е възможна след въвеждането на системата “бонус-малус” .

Наредбата за системата „бонус-малус“ по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ първоначално трябваше да бъде готова до края на юни, а после до края на годината, но по всичко изглежда, че отново ще се отложи.

Системата „бонус-малус“ предвижда водачите с повече нарушения да плащат по-високи цени на „Гражданска отговорност“, а изрядните – да получават отстъпки.