Турският министър на промишлеността и технологиите окачестви като "политически мотивирано" решението на Фолксваген /Volkswagen/ да изтегли инвестициите си от страната, предаде Анадолската агенция.

"Знаехме, че има някои хора, които не желаеха това /инвестирането в Турция/ по политически съображения", заяви Мустафа Варанк.

Херберт Дийс, главният изпълнителен директор на германския автомобилен производител, посочи пандемията като причина за решението си, пише БТА. Автомобилният гигант създаде своя фирма в Турция през октомври 2019 г. с капитал от 943,5 милиона турски лири и с цел да проектира, произвежда, сглобява, продава, внася и изнася автомобили, камиони и всякакви видове моторни превозни средства, както и техните части и компоненти.

През декември обаче направи постъпки за ликвидация. Варанк посочи, че в изпратено от Дийс писмо се откроява важността, която Фолксваген придава на Турция.

В писмото се посочва още, че компанията се е отказала от всички инвестиционни проекти и е решила да разреши проблемите си, като модернизира настоящите си капацитети. Министърът коментира, че Фолксваген, а не Турция ще загуби от стъпката.

По думите му световните марки не трябва да взимат решения, основаващи се на политически натиск. По повод на първия елекромобил местно производство ТОГГ /TOGG/ Варанк каза, че производството му ще започне през 2022 г. Първата партида от автомобилите ще бъде доставена на посланици на Турция по света, каза още той.