Model 3 на Tesla е най-продаваният автомобил в Европа през септември 2021 г., по данни на JATO Dynamics, цитирани от Bloomberg. Така за първи път електромобил се изкачва на върха на класацията по продажби. През юни т.г. Model 3 бе на втора позиция след VW Golf.

Най-достъпният модел на американския производител изпреварва популярни на Стария континент модели като Renault Clio и VW Golf. JATO посочва, че рекордът отчасти отразява и усилията на компанията за повишение на продажбите към края на тримесечието.

Но е безспорно, че взимането на короната е значим крайъгълен камък за електромобилите и знак, че автомобилната индустрия ускорява прехода от двигатели с вътрешно горене към електрическа мобилност. Резултатът маркира и друг успех - за първи път модел на неевропейска компания застава начело.

Снимка 551322

По-рано Асоциацията на автомобилните производители отчете, че през третото тримесечие на 2021 г. и електромобилите, и плъгин хибридите удвояват популярността си сред европейците и почти удвояват своя дял през тримесечния период, като вече отговаря за 9,8 процента и 9,1 процента от пазара. Регистрациите на хибридни електромобили достигат 20,7 процента от общия пазар в Европейския съюз, изпреварвайки дизела за първи път.

Model 3 и Model Y поскъпват в САЩ

Междувременно The Verge съобщи, че Tesla тихо е повишила цените на електромобилите си през уикенда - дни след отчетената рекордна печалба в размер на $1,6 млрд. през третото тримесечие на 2020 г.

Model 3 и Model Y поскъпват с по $2 хил. и цените на базовите версии вече достигат $43 990 и $56 990, съответно. Model S и Model X поскъпнаха с $5 хил. до $94 990 и $104 990.