Всички нови модели автомобили Jaguar и Land Rover ще бъдат електрифицирани, считано от 2020 г. Това заявиха от автомобилния производител в навечерието Фестивала на технологиите, който започва утре в Лондон. Портфолиото от модели на компанията ще бъде разширено в края на десетилетието, включително с напълно електрически и хибридни автомобили.

Производителят показа три разработки в новото направление. Сред тях е ретро моделът Jaguar E-Type Zero на базата на Roadster серия 1.5 от 1968 г., оборудван с електрически двигател и способен да развие 100 км/ч само за 5,5 секунди. Моделът Jaguar I-PACE пък е първият напълно електрически SUV на компанията. Той се очаква да излезе на пазара още през следващата година.

Концептуалният Jaguar Future-Type дава представа как ще изглеждат автомобилите Jaguar Land Rover след 2040 г. Това ще бъдат напълно автономни коли, обединени в мрежа, а водачите ще могат да ползват всяка една от тях, пише technews.bg.

Future-Type поддържа първи по рода си волан Sayer с изкуствен интелект и гласово активиране, способен да изпълнява стотици най-различни задачи. Sayer не само дава достъп до управлението на автомобилите Future-Type, но при необходимост може да поръчва продукти за дома – например пица.