Един от най-големите европейски интернет портали за продажби на употребявани автомобили Autoscout24 обяви, че тенденцията на спад на цените продължава, въпреки факта, че тяхното предлагане също намалява, предава GlasNews.

Според техният индекс AGPI средната цена на употребявано возило е 27 635 евро, което е с 1 процент по-малко от предходния месец. За сметка на това средната цена на електрическите коли се е повишила леко - с 1,2%, но търсенето им е дори с 16 на сто по-ниско от миналия месец.

Този спад в цената на употребяваните автомобили, макар и сравнително малък, е важен индикатор, защото се случва през есента, когато обикновено търговията с коли е в разгара си, след лятното затишие, пише 24 часа. Най-голям спад в цените се наблюдава в категорията на луксозните автомобили.

Това е седми пореден месец, в който цените на употребяваните автомобили падат след март тази година. За този период индексът AGPI падна от 29 180 евро до вече споменатите 27 635 евро, което е 5,3%.

Експерт: Автомобилният пазар се нормализира, след скока с 15-20% в цените на колитеКъм момента предлагането в България успява да задоволи търсенето