Японският автомобилен производител Toyota ще спре производството във фабриката си във Великобритания на първия ден след Brexit. Компанията иска да избегне безредиците, които може да предизвика напускането на съюза без сделка.

Автомобилният сектор в страната изнася най-много продукти. Много компании са против напускането на ЕС поради притесненията, че произведените модели ще бъдат обложени с данъци, тарифи и процедурни усложнения, намаляващи възможностите на заводите да изкарват печеливши продукти.

Премиерът на страната Борис Джонсън заяви, че страната ще напусне ЕС с ли без сделка на 31 октомври. През 2018 Toyota произведе над 8% от всички 1,52 млн. автомобила в страната. Фабриката им в Дербишир започна производството на новия модел Corolla по-рано през 2019.

„Ще замразим производството в петък, 1 ноември. Ще видим какво ще се случи през почивните дни и ще възобновим производството в понеделник и вторник. Не знаем в каква ситуация ще попаднем“, подчерта говорител на компанията.

Британските фабрики са част от верига от цял свят, която работи в много кратки срокове. Доставените части могат да бъдат монтирани в автомобили още на същия ден, след като пристигнат във фабриката. Toyota споделя, че броят на произведените модели ще бъде понижен поради прекъсването на веригата.