Toyota разработва електромобил със соларни панели, които покриват почти цялата му горна повърхност. Тестовете на прототипа на Prius са започнали през юли, а за целта японците си партнират с NEDO и Sharp. За разлика от съществуващия и към момента Prius, който на някои пазари разполага със соларна система, прототипът може да използва енергията от панелите за зареждане и по време на движение, пише mobilebulgaria.com .

При първоначалните тестове системата е добавила до 56.3 км към обхвата на колата, а докато е паркирана, панелите могат да дадат до 44.5 км. Соларните панели на Sharp са с висока степен на ефективност от 34% спрямо 22.5% при настоящите решения на Toyota. Те са с дебелина от 0.03 мм и могат да бъдат поставени на по-голяма част от повърхността на автомобила.

От компанията споделят, че ако прототипният електромобил се използва за около 50 км дневно, не е необходимо неговото зареждане от електрическата мрежа. Подобен тип коли ще са особено подходящи за региони с повече слънчеви часове през годината, но развитието при соларните панели ще ги направи приложими и в други сектори извън тези, в които се използват в момента.