Купувачите на автомобили в Германия и Франция вече могат да се снабдят с чисто ново електрическо превозно средство почти... без пари. Това е възможно благодарение на нови щедри субсидии. 

Купувачите са затрупали виртуални шоуруми в Германия и Франция - двата най-големи пазари за леки автомобили в Европа- след като техните национални правителства стимулираха закупуването на елекртомобили, за да стимулират търсенето към екологичните превозни средства.

Техните субсидии за покупка вече са сред най-благоприятните в света. Германските субсидии са - 9 000 евро за електрическо превозно средство, а френската помощ е 7000 евро. 

„Това е златен момент за нас“, заяви Райнер Уестдоерп от Берлин, който в сряда ще започне да предлага лизинги на напълно електрически Smart EQ за 9,90 евро на месец.

Във Франция, където правителството увеличи субсидиите до 7000 евро на автомобил тази година, клиентите могат да наемат Zoe от 79 евро на месец.

Купувачите ще трябва да прочетат дребния шрифт, тъй като някои оферти идват с допълнителни еднократни такси или авансови плащания.

Autohaus Koenig дава на лизинг Renault Zoe в изпълнение LIFE Z.E. 50 за 125 евро на месец в продължение на две години – останалите плащания се покриват от субсидията.

Други версии на автомобила са малко по-скъпи: Experience Z.E. 50 R110 се предлага за 154 евро на месец, а Intens Z.E.50 R135 за 163 евро. За 20 дни около 3000 души са откликнали на офертата и около 300 са подписали договори. „Ако имахме повече персонал, щяхме да продадем още повече”, казва Волфганг Хубер, ръководител на отдела за продажби на електромобили в Autohaus Koenig, Берлин.

Изглежда всички правителства в Европа предприеха сериозни харчове, за да ускорят процеса по преминаване към електромобили. Междувременно и Китай планираше да прекрати субсидиите си тази година, но ги удължи до 2022 г. в отговор на пандемията. 

Като цяло картината изглежда привлекателна за европейските купувачи, тъй като континентът е дом на осем от деветте държави с най-големи национални субсидии за покупки, според BNEF.