BMW обмисля да премести производството си от Обединеното кралство и да построи автомобилен завод у нас. Във Великобритания баварците правят Mini и Rolls-Royce и търсят варианти за производството им другаде заради излизането на Лондон от Европейския съюз.

От Българската агенция за инвестиции потвърждават неофициално информацията, но отказват да коментират бъдещите инвестиционни планове на немския гигант в автомобилостроенето.

Преди месеци от BMW предупредиха за "настъпващ период на несигурност", но според тях няма да има незабавна промяна в операциите им на местна почва. Много условия за доставки на европейския пазар ще трябва да се предоговарят, заявиха тогава от BMW в изявление, пише Монитор.

"Не можем да кажем все още какво би означавал вотът за нашите дейности във Великобритания, докато не станат ясни бъдещите регулации и законодателните разпоредби", коментираха от автомобилостроителя пред британски медии.

От BMW Group отговориха, че няма да коментират въпроса.

"Не можем да потвърдим информацията за планове за изграждане на завод на BMW Group в България. BMW Group се стреми към балансирана реализация във всички региони и в плановете си се ръководи от стратегията "производството следва пазара". Като световна компания BMW Group управлява 31 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави", се казва в отговора на германския концерн.

Според запознати и други производители, имащи заводи на Острова, като например от Япония, обмислят възможности за преместване на дейността си след Brexit в ЕС.

Вчера президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев обяви, че държавата планира да заяви на световните пазари, че иска фабрика за производство на автомобили. Според него делегация с министъра на икономиката Емил Караиванов начело ще посети най-напред Германия и Великобритания, а след това Южна Корея и Индия.

Преди време премиерът Бойко Борисов покани  да инвестира в производството на електромобили в България. Южнокорейският производител също обмисля да разкрие нови мощности или да премести част от производството си в България.