През ноември световните продажби на електрически превозни средства и плъгин хибриди растат с 20% спрямо същия месец на предходната година. Силният растеж в Северна Америка и Китай компенсира по-слабото търсене в Европа. Данните са от проучване на консултантската фирма Rho Motion, цитирана от Ройтерс.

Продажбите на електромобили са достигнали нов месечен рекорд от 1,4 млн. броя спрямо 1,1 млн. превозни средства през ноември 2022 г.

„Продажбите продължават да растат въпреки многото негативни настроения на пазара и очакваме продажбите да останат силни през декември“, споделя анализаторът Чарлз Лестър.

След години на ускоряващ се растеж някои автомобилни производители сега се опасяват, че продажбите на електрически автомобили в Европа и на други големи пазари може да се забавят, тъй като шофьорите чакат по-добри, по-евтини модели, които ще се появят на пазара след две до три години.

В световен мащаб изцяло електрическите модели представляват 70% от продажбите на екоавтомобили, а плъгин хибридите са отговорни за останалите 30% през ноември, изчисляват от Rho Motion.

Китай отчита 25% увеличение на продажбите, а в САЩ и Канада ръстът достига 43%. В Европа продажбите на електромобили спадат с 3 на сто спрямо ноември 2022 г.

Понижението в Европа отразява силния край на миналата година, преди в Германия да бъдат намалени субсидиите за този тип задвижване. Макар Германия да намалява своите субсидии, а Франция да следва този пример - за да даде предимство на произведените в Европа електрически автомобили пред китайските, продажбите в региона вероятно ще останат силни, тъй като производителите на автомобили преследват своите цели за емисиите до 2025 г.

Лестър добавя, че целевите субсидии на Франция "ще окажат по-голямо въздействие" върху превозните средства като Dacia Spring на Renault, който се произвежда в Китай за европейския пазар, отколкото върху китайската гама на BYD, защото автомобилите на марката "тепърва започват да се продават" във Франция.