Измамите с пробега са едни от най-честo срещаните измами при вторичния пазар за автомобили. Нито един собственик на употребяван автомобил, който не е обслужван в оторизиран сервиз на марката след гаранционния период не може да бъде сигурен дали превозното му средство не е с превъртян километраж. Манипулациите с пробега са стара практика, чрез която по незаконен начин се вдига цената на употребяваните автомобили и същевременно с това се съсипва чувството от това да притежаваш собствено превозно средство.

Както разкрива скорошно проучване на сайта за проверка на автомобилната история carvertical, купувачите на немски премиум коли са най-застрашени от това да се сдобият с возило с превъртени показания на километража. В един своеобразен топ 10 на най-манипулираните автомобили, челната позиция заема BMW M5.

За да определи списъка с най-често манипулираните автомобили, carvertical анализира повече от 700 хил. доклада за историята на коли втора ръка, генерирани между ноември 2020 и ноември 2021. Анализирани са 18 различни пазара, включително България, като освен Европа, в проучването влиза и САЩ.

Както посочват данните от пробега, BMW M5 е най-често манипулираният автомобил, с малко над една трета от проверените возила с възможност за манипулация. Въпреки това, точно тази статистика показва бегло мащаба на проблема с връщане на километража при автомобилите на BMW. От анализа се вижда, че представителите на BMW доминират списъка.

Второ и трето място в списъка са заети от BMW 7-ма серия и Subaru Outback, респективно с 33.4 и 31.8 процента от автомобилите с вероятност за манипулиране. Audi A8 е на пето място сред най-често манипулираните коли, докато по-спортният му събрат - A7, заема десетото място с малко над една четвърт (25.8 процента) от всички автомобили, за които в проучването е установено, че са претърпели манипулация с пробега.

Превъртането на километража е сравнително евтина и лесна процедура, която гарантира допълнително приходи за нечестните търговци на автомобили, особено при премиум сегманта.

Според годината на производство, най-старите автомобили биват манипулирани най-много.

Както показва проучването, при покупка на кола втора ръка е от изключителна важност е да се проверява пробега, особено при по-старите превозни средства. Най-популярните манипулирани превозни средства са произведени между 2006 и 2016.

При най-новите модели е възможно превъртането на показанията на километража да бъде не дотолкова лесна задача. По-новите коли не са толкова популярни за манипулиране и заради пробега, който са изминали, откакто са закупени.

Според типа гориво, по-често манипулираните автомобили са дизеловите возила.

Това не е изненада, тъй като е ясно, че дизеловите коли се купуват, за да се карат, защото са проектирани да изминават по-големи разстояния.

Според проучване общо 16.1 процента от превозните средства, проверени през последните 12 месеца са претърпели превъртане на километража.