Японската компания Mitsubishi е поредният производител, който се отказва от дизеловите двигатели, съобщава японската медия Nikkei, цитирана от expert.bg. От 2021 г. марката ще спре да предлага модификации с дизелово гориво на голяма част от моделите си. Дотогава нови разработки на дизелови мотори няма да се правят, а се предвижда единствено подобрение на сегашните.

През 2021 г. Mitsubishi ще представи два обновени модела - Pajero Sport и Outlander, които ще имат по една дизелова модификация, като тя ще бъде и последната в историята на тези автомобили. Всички останали глобални модели на Mitsubishi остават без дизелови варианти, като единственото изключение ще ъде направено за модела Delica D:5, предлаган само на японския пазар.

Основната причина за решението на производителя са новите екологични стандарти (най-вече в Европа) и постоянно нарастваща конкуренция от страна на електромобилите. Анализаторите на Mitsubishi прогнозират, че през 2023 г. делът на дизеловите автомобили ще бъде под 20% от общите продажби на марката. Подобен ход вече предприеха и други японския производители. Nissan и Toyota обявиха съкращения на инвестициите в развитието на дизеловите мотори, а Honda напълно се отказва от производството им в края на 2021 г.