Maserati представи първата си суперкола от 15 години насам. С корпус, направен предимно от леки въглеродни влакна и алуминий, новият MC20 може да достигне максимална скорост от 325 км/ч и да премине от 0 до 96 км/ч за по-малко от три секунди.

За разлика от последния суперавтомобил на Maserati, MC12, който струва почти 800 000 долара и спира да се произвежда през 2005 г., новият MC20 е изцяло разработен от Maserati, включително неговия необичаен турбо V6 двигател 630 конски сили.

В двигателя на MC20 свещ запалва бензин в малка отделна камера, прикрепена към всеки от шестте цилиндъра, вместо просто да запали горивото вътре в самия цилиндър, както при повечето бензинови двигатели. Това създава пламък, който навлиза в цилиндъра през поредица от малки дупки и загрява останалата част от горивото и въздуха там. Вътре в цилиндъра има друга свещ, която след това запалва горивото по нормалния начин. В зависимост от изискванията за мощност на автомобила във всеки един момент, камерата за предварително запалване може да се използва или не. Резултатът е двигател, който според Maserati има изключително висока мощност за своите размери, но който може да работи плавно и тихо по време на ежедневното шофиране. Подобна система се използва в състезателните двигатели от Формула 1.

Компанията планира да представи и напълно електрическа версия на MC20 през 2022 г. В крайна сметка Maserati планира да предложи бензинови и електрически версии на всички свои модели, каза изпълнителният директор на Maserati Давиде Грасо.

Дълго време всички двигатели за автомобили на Maserati бяха произведени от Ferrari, марка, която до 2015 г. също беше част от Fiat Chrysler като Maserati. (Ferrari вече е отделна компания, но холдинговата компания Exor, контролирана от потомците на основателя на Fiat Джовани Анели, все още притежава големи дялове както във Ferrari, така и в Fiat Chrysler.)

Ferrari все още произвежда двигатели за повечето от настоящите автомобили и SUV на Maserati. Тъй като се представят нови и напълно преработени модели, се очаква те да имат двигатели, произведени от Maserati, подобни на тези в MC20, каза говорител на Maserati. 

„Беше критично за нашата стратегия да започнем тази нова ера с пускането на спортна кола“, каза Грасо, „спортна кола, която ще ни върне там, откъдето започнахме.“

Вижте колата: