Още през настоящата година Toyota ще започне да спира от продажби в Европа някои от дизеловите си автомобили, съобщиха от японския производител.

Дните на дизелите са преброени, заради все по-строгите екологични норми, които оскъпяват разработката на ново поколение дизелови двигатели. Toyota не е изключение от тенденцията и още през 2018 г. ще започне поетапно да се отказва от дизеловите двигатели за някои от леките си автомобили в Европа.

Компанията ще продължи да ползва дизелови двигатели в комерсиалните транспортни машини, вкл. Hilux, Proace и Land Cruiser, става ясно от официалното изявление, разпространено тази седмица на автомобилното изложение в Женева, предава technews.bg

Подобен ход няма да се отрази съществено на бизнеса на Toyota, като се има предвид, че през миналата година дизеловите автомобили заемат едва 10% от продажбите на компанията в Европа.

Както и много други производители на автомобили, Toyota ще насочи усилията си към разработката и продажбата на електрически машини, изтъквайки, че е пионер в хибридните електромобили (HEV), които развива от 20 години.