Автомобилът, който донесе най-голяма печалба на своя производител през 2019 година, не е Tesla, нито е някаква ексцентрична хиперкола. Най-печелвшият модел е новото Porsche 911, пише Bloomberg.

Осмото поколение на култовия спортен автомобил, познат в Porsche и сред ентусиастите като 992, носи по-голяма печалба, пропорционално, отколкото който и да е друг автомобил, който дебютира през последната година.

Моделът отговаря за почти 30 процента от общата печалба на Porsche AG от пускането му, макар едва 11 процента от продажбите да идват от него. Този дял надхвърля този на елитни модели като Ferrari F8 Tributo, Aston Martin DBX, Mercedes-Benz GLE и BMW X5, който също се справят добре и носят сериозна печалба на производителите.

F8 Tributo, например, може да се похвали с невероятния марж от 50 процента, но пък отговаря за едва 17 процента от общата печалба на Ferrari.

През 2018 г. световните продажби на Porsche се покачват с 3 процента до 256 255 автомобила, а 911 записва двуцифрен ръст на доставките (10%) до 35 573, въпреки че тогава моделът бе в края на цикъла. Продажбите на 911 през миналата година надхвърлиха общите на Bentley, Ferrari, Aston Martin и Lamborghini.

Porsche очаква от 911 да компенсира очакваните загуби от новия Taycan.