Докато шефът на Volkswagen мечтае да превърне компанията в най-големия производител на електрически превозни средства до 2025 г., китайската BYD вече изпревари лидера Tesla. Продажбите на електромобили BYD се учетвориха до 641 000 броя през първата половина на годината, което прави китайския производител най-големия в света, съобщава technews.

Tesla успя да продаде 564 000 електрически превозни средства през първите шест месеца на тази година и сега BYD има всички основания да се счита за най-големия в света производител на този вид транспорт, отбелязва Файненшъл Таймс.

Развитието на бизнеса на Tesla през второто тримесечие беше възпрепятствано от санитарните ограничения в Шанхай, където е най-големият обект на американската компания за сглобяване на е-коли за износ. В същото време BYD успя да избегне подобни усложнения, тъй като нейните производствени съоръжения са разположени в региони на Китай, които бяха по-малко засегнати от блокирането.

BYD започна като доставчик на литиеви батерии за мобилни устройства, но от април тази година успя да стане вторият най-голям доставчик на литиеви батерии в сегмента на електрическите превозни средства, детронирайки LG Energy Solution от тази позиция, според SNE Research. Сега BYD е на второ място след китайския CATL в доставката на тягови батерии.

Показателно е, че самата Tesla възнамерява да използва батерии BYD в своите електрически превозни средства. Toyota планира експанзия на китайския пазар за електромобили, който е най-големият в света, с подкрепата на BYD, използвайки разработената от нея платформа.

В същото време BYD спря производството на пътнически превозни средства с двигатели с вътрешно горене – всички нейни автомобили са или електрически, или хибриди. Оказва се, че лидерството в сегмента на електромобилите за BYD е плод на целенасочена работа, а не случайност. Известният американски инвеститор Уорън Бъфет, който притежава пакет от акции в BYD – около 7,7%, призна компанията за лидер на пазара.