Kia Motors America и Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ (NHTSA) обявиха изтеглянето на близо 295 000 превозни средства заради проблем, който може да доведе до пожар под капака.

В доклада за отзоваване на NHTSA се посочва, че собствениците на потенциално засегнати модели Kia трябва да бъдат бдителни за „шум от двигателя, лампата на таблото за проблем в двигателя или тази за ниско съдържание на масло, мирис на гориво, мирис на изгорено, изтичане на масло, дим“

NHTSA обаче заяви, че все още не са установени производствени или дизайнерски дефекти, а Kia припомня превозните средства като "превантивна мярка за смекчаване на всеки неразумен риск от пожар".

Автомобилите, при които е отчетен риск от пожар, са 2011–2013 Optima Hybrid, 2012 Sportage, 2012–2013 Sorento, 2012–2013 Forte и Forte Koup с 2,4-литровия двигател Theta II; и 2014–2015 Forte, Forte Koup и Soul /2014-2015/ с 2.0-литровия двигател Nu.

Kia ще уведоми собствениците от 27 януари 2021 г. Дилърите ще инспектират отделенията на двигателите на засегнатите превозни средства, ще направят ремонт и евентуално ще заменят двигателите. Kia също така възнамерява да извърши актуализация на софтуера, за да добави система за детекция на сензора за детонация възможно най-скоро, а в доклада на NHTSA се посочва, че Kia ще осигури 15-годишно / 150 000 мили гаранционно покритие за необходимите ремонти на двигателя. Kia също ще възстанови на собствениците всички вече направени разходи за ремонт, свързани с проблема, се казва в доклада на NHTSA.

Собствениците на потенциално засегнати модели Kia могат да проверят уебсайта за изземване на NHTSA или уебсайта на собственика на Kia за повече подробности.