Пътната обстановка става все по-напрегната. Трафикът, увеличаващите се пътни произшествия, честите смени на законовите разпоредби, невъзможността българинът да си позволи ново превозно средство за безопасно шофиране, както и плачевното състояние на пътищата са основни причини да сме целогодишно с повишено внимание относно возилото си.

Факторът тревога здравословно трябва да се повиши през зимния сезон. През този период от годината шофирането става още по-застрашено от всякакъв тип неприятности по пътя. Как да намалим рисковете преди пътуване през зимата е днешната ни тема на разговор. А в краткия ни материал по-долу ще ви дадем ключови и изключително ценни насоки.

Кои са рисковете при зимното пътуване?

Заледената повърхност, непочистените от сняг, скреж и киша улици, влагата, която затруднява нормалното придвижване на автомобила са само част от опасностите, криещи се по пътя. Дългото шофиране предполага преминаване по магистралата, където всички тези рискове придобиват още по-сериозен вид. А ако стигнете до малки междуградски пътища, опасности като счупена мантинела, падащи камъни и неправомерно шофиращи водачи увеличава основанието за притеснения.

Освен тези форсмажорни обстоятелства, като рискове следва да възприемете и състоянието на собственото си возило. Напълно немислимо е в зимна обстановка да продължавате да карате с летни гуми. Не тръгвайте на път и без необходимия минимум за справяне с непредвидени обстоятелства:

  • Вериги за сняг;
  • Аптечка;
  • Топло одеяло, в случай че закъсате;
  • Торба с пясък, ако пропаднете в голяма снежна пряспа и няма мърдане ни напред, ни назад;
  • Въже за теглене и кабели за подаване на ток, които да използвате и ако видите закъсал шофьор на пътя;
  • Стартерно устройство или така наречения бустер;
  • Зарядно устройство за телефон или преносима батерия, за да повикате пътна помощ, ако не можете да се справите сами с произшествието.

За какво да се уведомим, преди да потеглим?

Следенето на автомобилни новини от Avtonovini.bg, както и преглед на прогнозата преди потегляне е от съществено значение не само през зимата, но и целогодишно. Когато навън вали сняг обаче, е от особена важност да прегледате пресата относно затворени или трудно проходими пътища. На такива е напълно логично и естествено да попаднете, ако се отправяте към любимия си планински курорт.

Препоръчително е да се уведомите за всеки случай и за наличните майстори, магазини за авточасти, както и бензиностанции в близост до дестинацията, към която се отправяте. Това съвсем не е дърпане на дявола за опашката. Напротив, това е начин да се презастраховате и да се лишите от пропаднала почивка.

Кога да не тръгваме на зимно пътуване?

В някои случаи дори да се подготвите перфектно за предстоящото зимно пътуване, е по-добре изобщо да не го предприемате. Има ситуации, в които животът и здравето ви са не просто по-важни, а силно застрашени от плановете ви.

Останете си у дома, ако от МВР, метеорологичните станции или други държавни органи са пуснали съобщение, с което се препоръчва избягването на пътуване, с изключение на наложителните казуси. Също така, ако имате каквито и да е съмнения за изправността на вашия автомобил, е по-добре да си останете вкъщи.

Не ви съветваме да тръгвате на зимно пътуване, ако навън обстановката е напрегната и снежна, и ако не се чувствате в кондиция. Дори минималното и на пръв поглед безобидно сънено състояние може да представлява сериозен риск за вашето и здравето на вашите пътници. Двойното кафе няма да оправи нещата, но пък закъснението за резервацията с два-три часа може да спаси нечий човешки живот. Струва си, нали?

Бъдете винаги внимателни на пътя. Особено през зимата. И особено когато обстановката предполага повишено внимание. Разполагайки с инструменти, аксесоари и уреди от първа необходимост, ще си спестите излишно чакане и притеснение, ако закъсате с колата. Препоръчително е да използвате услугите на пътна помощ, ако не разбирате от автомобили, вместо да се опитвате сами да поправите сполетялата ви повреда.