Със сигурност всеки притежател на автомобил иска да спечели максимално много от неговата препродажба, независимо дали средствата са предназначени за нова, по-добра кола, или нещо друго. За това е важно да сключите добра сделка, която ви устройва. Ето няколко изпитани съвета за това как можете да добавите стойност към вашия стар автомобил, така че да получите по-добра оферта, когато решите да го продадете.

Смяната на части е инвестиция

Когато продавате стария си автомобил, купувачите могат да разгледат всеки аспект на превозното средство. За всяка грешка те ще искат отстъпка от цената, която сте обявили. Но ако подмените определени части, макар и малки, преди да започнете да рекламирате колата, това може да ви донесе дори по-добра оферта. Един вид - може да се наложи да похарчите малко пари, преди да спечелите много пари - практика, която като че ли не е присъща в България.

В крайна сметка всичко зависи от купувача. Ако попаднете на разбирач, който е добре информиран, той със сигурност ще установи коя част е "закрепена" и коя скоро ще има нужда от подмяна. След това при направата на калкулацията, той ще ви предложи по-малка оферта, за да може да коригира неизправностите. А ако вие подмените частта, преди той да направи въпросната калкулация, можете преспокойно да потърсите дори по-висока цена, заради скорошния освежаващ ремонт. Ако пък искате бързи корекции, които все пак да повишат цената, подмяната на гумите е може би най-добрият вариант.

Външната естетика е от съществено значение

За разлика от предишния пример, външният вид на колите, които се закупуват втора ръка в България, има голямо значение. Това обаче не означава да пребоядисвате колата си с най-евтината и калпава боя, както и да измиете двигателя.

Екстериорът на автомобила е подобен на външния вид на къщата, която бихте желали да продадете. Искате потенциалният купувач на вашата кола да харесва това, което вижда. И със сигурност ако автомобилът е очукан, това ще смъкне от крайната цена. Инвестирането на малко средства в изправянето на ламарините, може да добави много пари към продажната цена.

Тук съветът отново е да прецените групата, към която ще таргетирате стария си автомобил. Ако той е доста популярен модел и се продава сред хора, които обичат да се показват насам-натам, най-желателно е да пребоядисате колата в модерен нюанс. Може да добавите и LED светлини, които ще допълнят автомобила през нощта. Ако пък таргетирате колата си към по-консервативна аудитория, пребоядисайте колата в по-неутрален оттенък.

Добавяне на функции

Този съвет е особено важен, ако се опитвате да продадете по-стар модел. Днес новите автомобили предлагат най-съвременни функции - от развлекателни системи до Bluetooth свързаност, USB портове и навигационни системи. За някои купувачи това ще бъдат функции, които не подлежат на договаряне. Инсталирането на нови технологии върху по-стари автомобили може да ви осигури купувачи, които искат употребявани автомобили, но все още обичат съвременния лукс. Тези промени също ви позволяват да повишите цената, с което ще покриете разходите. И, да - може да ви дразни идеята, че ще сложите например Bluetooth свързаност на старата си кола, преди да я продадете, защото досега вие не сте разполагали с тази екстра. Но най-вероятно вие също ще изисквате това от новата си кола, което обяснява защо това може да бъде и добра инвестиция.

Малките промени като ремонт на някои дупки от цигари по тапицерията на вратите и седалките на колата също могат да ви донесат по-добра финална сделка. И дори ако все още не сте решили да продавате колата си, но се колебаете - не забравяйте, че като поддържате колата си ежедневно, това би означавало по-малко разходи, когато решите да е я продадете.