Пет звезди се дават не само на хотели, но и на автомобилите. Защото това е най-високата оценка на организацията за защита на правата на потребителите NCAP, която всяка година награждава най-безопасните модели.

В наши дни не е достатъчно единствено автомобилът да има достатъчно „яка“ каросерия, за да получи максималния резултат за сигурност. От 2020 г. насам Euro NCAP оценява и как се държи автомобилът в случай на катастрофа с друго превозно средство и с какви системи за активна безопасност е оборудван той, съобщава Auto Bild.

Model 3 – най-добрият електромобил

Победителят сред електромобилите за 2023 г. е Model 3 на Tesla. Богатото му оборудване за безопасност, включващо асистент за автоматично спиране, голям брой въздушни възглавници, система за предупреждение при напускане на лентата, Isofix крепежи за детски столчета на двете външни задни места и достатъчно голяма зона за абсорбиране на удара благодарение на дългата предна част се оказват решаващите фактори за топоценките.

Богатото оборудване за безопасност се оказва решаващият фактор за топоценките на Tesla Model 3.

Mercedes CLA Plug-in Hybrid е водачът в своята категория. Журито му даде най-високи оценки за защита на пътниците, децата и пешеходците. Така CLA стана номер едно, като изпревари Lexus NX.

В категорията на малките автомобили начело е Audi A1. Моделът от Инголщат успява да надхвърли „в голяма степен изискуемите прагови стойности при резултатите във всички оценявани категории.“

Топ оценки за Mercedes А-класа

Mercedes A-Class получи оценките мечта 96, 91, 92 и 75 в четирите тестови категории на краштестовете на Euro NCAP и така си заслужи първото място в сегмента на компактните автомобили. Истинско удоволствие на борда на автомобила създава общуването с интелигентния личен асистент MBUX. Той реагира на команди – например за желаната радиостанция или за температура в купето, като по този начин гарантира по-малко отвличане вниманието на водача.

Mercedes A-клас е номер едно в сегмента на компактните автомобили.

Volkswagen T-Cross стана шампион в категорията на малките SUV-ове. Според журито големият брой асистенти за безопасност осигуряват много добра защита за пътниците, но и за пешеходците.

Върхова сигурност в Audi Q3

Независимо къде сте седнали, в Audi Q3 винаги ще се пътувате безопасно. Системите за активна безопасност, например предупреждението при напускане на лентата и асистентът за аварийно спиране, както и множество въздушни възглавници, осигуряват най-добри оценки и първо място сред компактните SUV-модели.

98% при защитата на пътниците, 95% в категорията на системите за активна безопасност – с тези резултати Volvo XC60 напълно отговаря на имиджа на марката, превърнала се в синоним на безопасност. ХС60 осигурява върхова безопасност и за децата, като постига невероятните 87 процента благодарение на интегрирана система за детски столчета. Като цяло, това Volvo безспорен номер едно сред големите SUV-модели.