Програмата за икономии на "Фолксваген" (Volkswagen) на стойност 10 милиарда евро ще включи и съкращаване на работна сила, според мениджъри в компанията, предаде Ройтерс. Шефът на марката Томас Шефер предупреди, че високите разходи и ниската продуктивност я е направило неконкурентоспособна.

Германският автопроизводител води преговори с работническите съвети в компанията по програмата за свиване на разходите, което е първа стъпка по пътя на повишаване на ефикасността в рамките на прехода към електрическата мобилност. 

"Със сегашната си структура, процеси и високи разходи, ние вече не сме конкурентоспособни", заяви Шефер по време на среща със служители в централата във Волфсбург, предаде БТА. 

Доскоро компанията твърдеше, че поне до 2029 г. няма да освобождава служители и ще се възползва само от "естествената демографска крива", за да намали броя на служителите си.

На днешната среща обаче шефът на човешки ресурси в компанията Гунар Килиан заяви, че това вече ще се постигне чрез споразумения за ранно или частично пенсиониране. По думите му обаче по-голямата част от програмата за намаляване на разходите ще бъде постигната с други средства, а не чрез съкращаване на служители.