След като вчера стана ясно, че автомобилните производители Fiat и Peugeot обмислят да се обединят, първата формална стъпка по този път вече е направена.

Бордовете на френската група PSA и на италиано-американският ѝ конкурент са дали своето да за предварителния план за сливане, твърдят запознати, пише money.bg, цитирани от Bloomberg.

Според предложението акционерите на всяка от компаниите ще държат 50% от акциите на обединеното дружество. Инвеститорите във Fiat ще получат дивидент от 5,5 милиарда евро, докато тези на PSA - около 3 милиарда евро.

Сливането между Fiat и Peugeot ще създаде автомобилен производител за 50 милиарда долара, който ще може да се конкурира с лидерите в индустрията.

Също така то ще помогне на двете компании да се справят с финансовите и управленските пречки пред тях. От друга страна обаче новата група ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства. На първо място това е свързано със забавянето на търсенето в глобален мащаб.

Сделката между ще позволи на производителите да обединят технологиите си в автомобилостроенето, намалявайки капиталовите разходи и освобождавайки капитал за инвестиции в нови електрически модели, което ще им е необходимо, за да се конкурират на пазарите в Европа и Китай.