Младата американска компания Czinger представи един от най-бързите автомобили в света - първия си модел - хиперколата Czinger 21C, чието име произлиза от 21 Century ("21st Century").

Официалната премиера на спортната машина ще се състои на започващото в началото на март автомобилно изложение в Женева.

Средноразположеният двигател на Czinger 21C е оборудван с хибриден силов агрегат - електромотор, базиран на 2,88-литров V8 мотор с две турбини, който може да вдигне до 11 хиляди оборота в минута, пише Money.

Моторната система работи с чифт електродвигатели, разположени на предната ос. Общо силовите агрегатите развиват мощност от 1250 конски сили. По този начин съотношението мощност към масата на автомобила с тегло 1250 кг е 1:1.

Хиперколата е способна да развие скорост от първите сто километра в за 1.9 секунди, а максималната му скорост е 432 км в час. Ускорението до 400 км в час и последващото пълно сипарне отнема само 29 секунди, което е с почти 2,5 секунди по-бързо от рекордното време, показано от супер хибрида Koenigsegg Regera.

Моделът Czinger 21C е разработен от малък екип от специалисти в Лос Анджелис. В бъдеще компанията ще пусне нова, предназначена за нормално движение по пътищата, версия на хиперколата. Този "по-масов" автомобил с тегло от 1218 кг ще генерира сцепление с пътя до 720 кг натиск върху пътната настилка при движение със скорост 250 км в час.