Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи прототипи на произведен в страната електромобил, за който се надява, че ще излезе на пътя до три години. Днес сме свидетели заедно на исторически ден, когато 60-годишна мечта на Турция се сбъдва, каза Ердоган на церемония в провинция Кочаели в северозападна Турция. Турция има значителен сектор за производство на автомобили, но предимно дъщерни дружества или партньори на международни автомобилни производители. Турция се превърна в страна, която е не само пазар на нови технологии, но и страна, която ги развива, произвежда и изнася по света, каза още Ердоган.

Два модела бяха показани, но пет са планирани с автономия от 500 километра пробег при пълно зареждане. Очаква се производството да започне през 2022 г. от консорциум от пет турски индустриални фирми, наречен TOGG. Показаните два автомобила са SUV и седан, съобщава БГНЕС.

Очаква се изцяло електрическият SUV да има две конфигурации на двигателя: 200 конски сили или 400 конски сили, съобщи главният изпълнителен директор на TOGG Гюркан Каракаш по време на презентация в Кочаели. Версията с по-високия капацитет на движение ще набира от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Превозното средство ще има пробег до 500 километра и произведената в Турция литиево-йонна батерия ще се зарежда до 80% за по-малко от 30 минути. Очаква се около 175 000 превозни средства да слизат от производствената линия годишно във фабрика, която да бъде построена южно от Истанбул в град Бурса.

Турция дава 3,7 млрд. долара за електрически автомобилиИнвестицията ще е в рамките на следващите 13 години