Една на всеки четири коли, произвеждани в Европа към 2025 г. ще бъде изцяло електрическа, твърди Авторитетният автомобилен институт в Кемниц.

В рамките на следващите пет години европейските заводи ще могат да произвеждат повече от два милиона е-коли годишно. Повече от половината от тях ще бъдат направени в Германия, която е водещ производител в Европа. Там е-колите вече достигнаха почти 4 процента от новите регистрации. Немските власти се надяват до 2030 г. по пътищата на страната да има 10 милиона е-коли въпреки глобалната пандемия.

Според института, през 2019 г. в 17 завода в осем европейски държави са произведени 276 500 е-коли и експертите очакват този капацитет да нарасне на 35 локации в 11 държави до 2022 г. До 2025 г. само Германия ще произвежда 1.1 милиона е-коли на година.

Това не е единствената страна в Европа, която има значителни стимули за еко транспорт. Във Великобритания се предлагат заеми до 20 000 лири без лихва за физически и юридически лица, които искат да купят е-кола. Към момента над 85 милиона лири са осигурени за хора, направили прехода към електрическо превозно средство.