В навечерието на автосалона във Франкфурт германският производител Audi разкри новия си концептуален модел Aicon, който е лишен от традиционните автомобилни елементи – волан и педали. Автомобилът трябва да демонстрира техническия потенциал на марката, като някои от неговите компоненти ще бъдат използвани да бъдещите машини на Audi.

Луксозната машина е с 4 места – 2 отпред и 2 отзад и с дизайн на екстериора и интериора, които трябва да станат напълно обичайни за моделите на марката. На външен вид моделът изглежда впечатляващо. Дължината му е 5444 мм, широчината – 2100 мм, височината – 1506 мм, а разстоянието между две оси – 3470 мм. Това е 240 мм повече отколкото при удължената версия на флагмана на марката A8. Освен това концептът е получил и огромни 26-цолови колела, пише Actualnо

Традиционната оптика отсъства както отпред, така и отзад. Те са заменени с цифрови повърхности, съдържащи хиляди триъгълни пикселови сегменти. Това решение позволява широки възможности за визуализация на различната информация, както и излизането на изображения на графиките и анимацията във всеки възможен цвят. Дългите светлини са премахнати, тъй като автопилотът не се нуждае от тях. А ако пътниците напуснат колата по тъмно, те ще бъдат съпровождани от дрон, който да осветява пътя им.

Достъпът до салона е улеснен благодарение на отварящите се в различни посоки врати и отсъствието на стойка между тях. Отпред са поставени две седалки, които могат да се преместват до 50 см назад и да се завъртат на 15 градуса, а отзад има диван, на който могат да се разположат още двама души. Обемът на багажника е 660 литра.

Няма и уреди за управление, като по периметъра е разположен приборен панел. Взаимодействието между автомобила и пътниците се осъществява чрез електронен асистент, разпознаващ пасажерите. Той активира техните персонални настройки, които засягат работата на климатичната система, на осветление, на позициите на седалките и др.

Силовият агрегат се състои от 4 електромотора, които се захранват от блок акумулатори, разположени под пода. Комбинираната мощност е 349 к.с. (260 кВт) и 550 Нм въртящ момент. Двигателите са поставени на всяко колела и така се получава система 4х4. Само с едно зареждане Audi Aicon ще изминава между 700 и 800 км, като батериите могат да се пълнят до 80% само за 30 минути. Има и система за безкабелно зареждане.

Концептуалният модел разполага с иновационно пневматично окачване, които може да осигуря плавно придвижване независимо от качеството на пътя. Електрическите актутароти на всяко колела активно неутрализират крена при завиване, ускоряване и спиране. Системата за рекуперация на енергията при спиране зарежда батериите по време на пътуване.