Опитът на Audi да излезе от дизеловия скандал, който е погълнал Volkswagen повече от година, претърпя неуспех, тъй като марката луксозни автомобили идентифицира още коли в Европа, които биха нарушили правилата за емисиите, пише Bloomberg.

Около 24 000 возила от моделите A8 и A7, сглобени между 2010 г. и 2013 г., ще бъдат изтеглени след откриването на "нередности" в тестовете за емисиите. Те показват, че при някои обстоятелства колите биха могли да изхвърлят двойно повече от лимита, заявиха от компанията в изявление.

Производителят се съгласи с германските регулатори за изтегляне, което започва от следващия месец и засяга 14 000 автомобила на вътрешния пазар. Audi е в "постоянен контакт със съответните власти", заяви говорител на компанията по телефона.

От общо 11 милиона дизелови автомобила, засегнати по целия свят заради проблема, досега Audi беше с около 2.1 милиона коли към бройката.

Audi попада зад германските конкуренти Mercedes-Benz и BMW в състезанието за лидерство при луксозните автомобили в световен мащаб и сега е на трето място при продажбите.