Следващото поколение на Audi A8 може да се движи със скорост до 160 км/ч с изключен двигател с вътрешно горене. 

Новият флагман на Audi ще получи хибридна задвижваща система, работеща по схемата mild hybrid – когато при ниски натоварвания вместо двигателя с вътрешно горене, започва да действа електрическото задвижване. В предната част на двигателя монтират 48-волтов генератор, който ще съпътства работата на стандартен електрически стартер. В Audi отбелязват, че последният ще се активира само при студен старт. Като част от хибридната система ще бъде и комплект литиево-йонни батерии с 10 ампер часа, монтирани в задната част на автомобила.

Ако водачът на автомобила вдигне крака си от педала на газта при скорост от 55 до 160 км/час, системата автоматично изключва двигателя с вътрешно горене и използва 48-волтов алтернатор, който ще бъде в състояние да осигури тяга в продължение на 40 секунди. И когато водачът отново натисне педала на газта, електрониката "незабавно" стартира двигателя. От Audi отбелязват, че такава схема "в никакъв случай не влияе отрицателно на ускорението"., съобщава Ams.bg

Следващото Audi A8 ще сполучи и "умна" Start / Stop система, способна да работи при скорости до 22 км в час. Оборудването ще включва видео камера и множество сензори в предната част на автомобила. Когато движещият се отпред автомобил започва ускоряване, системата автоматично стартира двигателя, дори и ако водачът не е натиснал предварително педала на газта, съобщава Ams.bg.

От Audi заявяват, че хибридната задвижваща система и наборът от интелигентни системи ще позволят на автомобила да консумира само 0,7 литра гориво на 100 км в смесен цикъл.

Новият флагмански седан на Audi е построен върху модулната платформа MLB Evo, която вече е в основата на кросоувъра Q7. Очаква се новият модел бъде много по-лек от сегашното поколение. Във флагмана трябва да дебютира и полуавтоматична система за управление с разширени функции.

Премиерата на новия седан A8 ще състои на 11 юли по време на годишната среща на върха на Audi в Барселона. Публичният дебют на флагмана ще се проведе през септември във Франкфурт.