Почти не помните кога за последно сте си позволили лукса да не правите нищо. Графикът ви е толкова препълнен, че ви се иска денонощието да не беше само 24 часа. Вечно бързате и никога не стигате навреме. Затрупвате се с напрежение, със задължения в режим „изчакване”, а за лично време и дума не може да се каже. Всъщност може, само трябва да го спечелите.

Може да работите почти навсякъде

Не всяка професия го позволява, но поне за разговори по телефона и отговаряне на имейли не е задължително да сте в офиса. Докато чакате на спирката или пътувате към работа, стига да не шофирате, може да отметнете от задълженията си и да спечелите малко време за себе си.

Вземете си съня

Ако не количествено, то поне наваксайте с качеството. Не заспивайте с таблет в ръка, осигурете си повече тишина, тъмнина и комфорт в спалнята. Дори да не може да си позволите 8-часов сън, поне нека да е здрав. Това означава по-добра продуктивност през деня и повече свободни минути.

Разчистете

У дома, на работното място. Освободете се от всичко ненужно. То ви губи време да го подреждате, чистите, заобикаляте.

Пазарувайте наведнъж, гответе в по-големи количества

Домашните задължения изяждат голяма част от времето. Опитайте да ги оптимизирате. Не хабете минути всеки ден да отскачате до бакалията за нещо. Направете списък и пазарувайте за седмицата наведнъж и от едно място. Пригответе по-голямо количество от всяко ястие и го замразете. Така ще имате поне една свободна вечер в седмицата.

Делегирайте права

Наистина не е необходимо да огрявате навсякъде. Нито в работата, нито в къщните задължения. Позволете на колегите да ви докажат, че екипната работа не е отживелица. Покажете на фамилията как се борави с прахосмукачка.

Самоорганизирайте се

Записвайте задачите си. Така ще имате възможност да виждате цялата картина на заетостта си. Ще може да съчетавате ангажиментите си и да не поемате такива, които да не може да се вместят. Пък и по-малка е вероятността да забравите за някои от тях.

Не закъснявайте

Колкото и трудно постижимо да изглежда, постарайте се. Дори едно закъснение е в състояние да обърка графика ви за целия ден.

И не на последно място - не губете времето на другите, за да не губите и своето.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg