Ваксината за коронавирус на Pfizer Inc и  BioNTech може да бъдат одобрени в Европа този месец. Това заявиха компаниите днес, след като кандидатстваха за одобрение на ЕС, пише Reuters.

Заявлението до Европейската агенция по лекарствата (EMA) идва дни след като компаниите кандидатстват за спешна употреба на своята ваксина в САЩ. Те заявиха, че техният кандидат, BNT162b2, може да бъде пуснат в Европейския съюз този месец.

„Ако EMA заключи, че ползите от ваксината надвишават рисковете, тя ще препоръча да се издаде CMA (условно разрешение за пускане на пазара), което потенциално би могло да позволи използването на BNT162b2 в Европа преди края на 2020 г.“, казаха те в съвместно изявление.

Имунизацията е основно оръжие срещу пандемията, която отне живота на над 1,4 милиона души и опустоши икономиките по целия свят. Близо 50 потенциални ваксини се тестват върху доброволци по целия свят.

Американският производител на лекарства Pfizer и германската BioNTech съобщиха на 18 ноември окончателни резултати от изпитванията, които показаха, че кандидатът им за ваксина е 95% ефективен за предотвратяване на COVID-19, без сериозни опасения за безопасността, което увеличава перспективата за одобрение от САЩ и Европа още през декември.